Dobieramy rodzaj kawy do typu ekspresu
Współcześnie istnieje kilka bardzo modnych sposobów zaparzania kawy, dzięki którym można cieszyć się naprawdę pysznym naparem, który zachwyci wielością aromatów i smaków. Nawet najgorszej jakości ekspres do kawy, do którego wsypie się zmieloną kawę również nie najwyższej jakości, ostatecznie pozwoli na uzyskanie naprawdę przyjemnego w smaku naparu.
Jaka kawa do ekspresu
Wbrew pozorom warta uwagi jest nie tylko arabica, ale również robusta, która często uważana jest za kawę gorszego sportu. Można wybierać spośród mieszanek ziaren tych dwóch różnych gatunków kaw, pamiętając jednak o tym, że do ekspresu do kawy należy stosować kawę zmieloną raczej w stopniu średnim. Zbyt drobno zmieloną kawa może bowiem powodować zapychanie się różnego rodzaju przewodów, z którymi transportowana jest para wodna pod ciśnieniem. Jeżeli natomiast stosuje się tak zwany zaparzacz kawy, inaczej zwany też kawiarką, kawę należy zmienić bardzo drobno. Taki mały ekspres do kawy nie generuje bowiem tak dużego ciśnienia, a zatem zbyt grubo zmielone ziarna nie zostaną odpowiednio przefiltrowane.
Świeżo mielona kawa
Jeżeli pragnie się uzyskać naprawdę pyszny napar, trzeba postawić na kawę ziarnistą, która będzie mielona w domu tuż przed parzeniem. Tylko wtedy uzyska się głęboki aromat, który w przypadku zakupu kawy uprzednio zielonej, jest naprawdę zdecydowanie mniejszy. Jednym słowem świeżo palona ziarnista kawa, zmielona w stopniu adekwatny do konkretnego modelu ekspresu, to gwarancja na naprawdę pyszny napar.